Dans Leren – doelen van dans

blog 14
Dans is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Dat kan ik als docent dans bevestigen, want ik zie het terug in mijn lessen. Maar waar is het dan precies goed voor? En wat wil je bereiken in de les? Iedere docent heeft hier een ander beeld bij. En is iedere docent nog wel zo bewust bezig met die doelen? Ik weet dat ik na de academie helemaal klaar was met het opschrijven van lesdoelen en het volledig uitschrijven van lessen. Inmiddels ben ik daar wel op teruggekomen. Oké, als je één workshop geeft op een middelbare school dan word je soms beperkt tot één doel: dansplezier. Maar wat als je een lessenreeks van 30 lessen geeft? Of een leerlijn dans ontwikkelt voor het primair onderwijs? En als je jarenlang lesgeeft aan dezelfde kinderen op een amateurschool? Inmiddels zie ik een grote meerwaarde in het stellen van doelen en stel ze dan ook regelmatig voorafgaand aan een nieuwe lessenreeks.

Lekker dansen
In het amateurveld heb je te maken met leerlingen die op de eerste plaats komen voor plezier. Een uurtje even ‘lekker dansen’. Toch kun je ook hier doelen stellen. Bij peuters en kleuters begint dat met simpele doelen als: hoog/laag, snel/langzaam, muzikaliteit, motoriek etc. Klassiek voor volwassenen is een stuk technischer. Er is meestal weinig ruimte voor receptie en reflectie, maar ook dit heeft een grote meerwaarde in de lessen (zie ook mijn blog: Dans Kijken – inspiratie voor de dansles).

Doel of middel?
In het onderwijs zijn de doelen al vastgesteld. Het SLO heeft deze uitgeschreven op hun website met leerlijnen voor Kunstzinnige Oriëntatie, een fijne houvast voor leerkrachten en vakdocenten dans. Ook voor bijvoorbeeld het VMBO dansexamen zijn doelen opgesteld.
De doelen van het SLO voor het primair onderwijs zijn geschikt voor dans als losstaand vak. Ze gaan uit van een leerlijn dans voor groep 1 t/m 8. Maar hoeveel scholen zijn er eigenlijk die het vak dans geven aan alle groepen? Naar mijn idee (veel te) weinig.
Naast dans als doel kun je dans ook inzetten als middel om bijvoorbeeld doelen van andere vakken te bereiken. Ook dat gebeurt wel, maar nog (veel te) weinig.

Spelen!
Waarom eigenlijk? Waarom wordt het belang van dans, zowel als doel en als middel, over het algemeen niet opgemerkt, gezien of geaccepteerd? Wellicht is het slim om eerst even terug te gaan naar de basis: waarom is het eigenlijk zo belangrijk dat kinderen überhaupt bewegen? Vorige maand stond in de Volkskrant in een scherpe column van Harriet Duurvoort dat kinderen te snel worden klaargestoomd voor de kenniseconomie. ‘Het lijkt dat vooral excellentie en ambitie de kernwaarden van onderwijs en samenleving zijn.’ Hierdoor ontwikkelen veel kinderen een laag zelfbeeld. Ze pleit voor een speelrecht voor kinderen. Daar ben ik het helemaal mee eens. Kinderen moeten spelen: bewegen, springen, dansen, zingen, tikkertje spelen. Eigenlijk is het bizar dat zitten, stil zijn, luisteren, schrijven en lezen vaak alleen worden gerekend als ‘leren’. Als ik iets heb geleerd van mijn werktijd in een prachtige speelgoedwinkel dan is het wel dat kinderen met blokken bouwen stiekem veel meer leren dan alleen stapelen.

Move to thinkBlog 14-1
Een onlangs verschenen artikel over bewegen in de klas beweert zelfs dat kinderen beter leren door fysieke activiteiten. Er wordt aangeraden om losse dansactiviteiten tussen de taal- en rekenles door te doen. Hierdoor gaat de communicatie van signalen in de hersenen een stuk sneller. Volgens een artikel in de Washington Post kunnen veel kinderen simpelweg niet lang genoeg stilzitten om naar iets te luisteren. Door te weinig beweging wordt het brein niet wakker. Dan gaan ze friemelen omdat het lichaam in beweging wil komen. Laatst gaf ik les op een basisschool en alle kinderen hadden, met uitzondering van een kwartiertje pauze, tot aan mijn les stil gezeten (van half 9 tot half 12!), reken maar dat met deze groep geen land meer te bezeilen was, en geef ze eens ongelijk. ‘In order for children to learn, they need to be able to pay attention. In order to pay attention, we need to let them move.’

Dans!
De basis is er: het is belangrijk dat kinderen bewegen. En waarom dan specifiek dans? In de volgende blog over Dans Leren zal ik hier uitgebreid op in gaan. Mocht je toch alvast inspiratie op willen doen, collega Lenneke Gentle heeft onlangs een E-book uitgegeven met 52 Bijzondere Beweegredenen om te starten met DANS. Ik zeg: lezen!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s