Dans Luisteren – muziek & dans

Dance is music made visible

Voor mij zijn dans en muziek onlosmakelijk met elkaar verbonden. Muziek=dans en dans=muziek. Altijd als ik ergens een goed nummer hoor, zie ik in mijn hoofd meteen een choreografie ontstaan. Shazam is mijn meest dierbare app op mijn telefoon; ontelbaar veel nummers die ik hoor in winkels, op feestjes of bij vriendinnen zijn door deze app gescand en later gebruikt in mijn lessen. Als ik een goede film kijk of een voorstelling zie kijk ik daarna altijd even in de aftiteling/het programmaboekje. Noem het stelen, ik noem het slim gebruik maken van opgedane inspiratie 🙂

Stapels CD’s
Toen ik net begon met lesgeven sjouwde ik me een ongeluk met stapels CD’s, ik had een aardige collectie die nu helaas onder een dikke laag stof op zolder ligt. Inmiddels kan ik niet meer zonder mijn iPod met een verzameling van bijna 10.000 nummers. Bijna al deze nummers zijn gekocht. Na het kopen van CD’s ben ik overgestapt naar iTunes, voor 0,99 cent koop je daar één nummer en voor 8,99 een heel album. Dit heb ik jarenlang gedaan. Ten eerste vanwege de kwaliteit, als je een nummer download van youtube of een onbekende website en dit in een schouwburg op hoog volume afspeelt dan hoor je al snel een ruis. Ten tweede simpelweg omdat het mijn werk is. Zonder muziek kan ik niet dansen en daar wil ik de muziekindustrie graag voor betalen (tevens is het voor dansdocenten volgens mij verplicht om gekochte muziek te gebruiken, maar de vraag is hoeveel docenten dit weten. Wil je zeker weten of jij of jouw dansschool voldoet aan de eisen van de muziekindustrie? Kijk dan op de website van Buma/Stemra). Kort gezegd: met 10.000 nummers denk ik dat ik de muziekindustrie aardig gesteund heb in de afgelopen 17 jaar (eerste cd: Hitzone 2 uit 1998. Gelukkig is mijn muzieksmaak met de jaren wel verbeterd).

Spotify
Inmiddels ben ik heel gelukkig met mijn Spotify abonnement. Hoewel ik daar, vooral als het gaat om geschikte kindermuziek, niet alle nummers voor mijn lessen op kan vinden, heb ik toegang tot ontelbaar veel heerlijke nummers die ik kan organiseren in mapjes. En laat ik nou, naast muziek en dans, dol zijn op dingen organiseren. In zoveel mogelijk verschillende mapjes.
Het fijne aan Spotify is dat ik kan delen. Wat ik vaak merk aan leerkrachten, pabostudenten en soms ook dansdocenten is dat zij moeite hebben met het vinden van geschikte muziek. Helemaal als het gaat om dans in de school/educatieve context. Meer hierover in een volgende blog. In deze blog nog een paar tips met sites waar je geschikte muziek kunt vinden voor je dansles.

Muziektips
Naast muziek op iTunes en Spotify zijn er nog een groot aantal CD’s met nummers die je online niet kunt vinden. Als je bijvoorbeeld een kinderles geeft met specifieke leerdoelen (snel/langzaam, staccato/legato) dan is het lastig om muziek te vinden waar de verschillende kwaliteiten in één nummer voorkomen. Er zijn, voor zover ik weet, drie websites waar je geschikte CD’s kunt kopen voor kinderlessen, balletlessen, moderne lessen etc.

muziekservice

Nevofoon

danskant

Daarnaast zijn er bijvoorbeeld voor de balletles gratis apps met balletmuziek die je kunt downloaden op je telefoon (Ballet Class en Ballet Class – Piano Music for Dance Lessons).

Delen
In de toekomst zou het naar mijn mening wenselijk zijn dat de CD’s van bovengenoemde websites op iTunes en Spotify openbaar toegankelijk worden gemaakt. Op die manier kan er nog meer gedeeld worden. En mochten jullie nog tips hebben, graag! Websites, muziekprogramma’s, cd’s, nummers zijn allemaal van harte welkom. Zelfs met 10.000 nummers ben ik ook nog altijd op zoek naar nieuwe muziekinspiratie 🙂

 

 

2 reacties op ‘Dans Luisteren – muziek & dans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s