Dans Delen – passie voor het vak

Love what you do

 

Passie voor het vak. Daar draait het om binnen het (dans)docentschap. Je bent een docent omdat je wilt delen, geven, kennis wilt overdragen en omdat je heel blij wordt van het zien van twintig blije snoetjes op het podium. En of dit nou peuters zijn met té schattige berenpakjes of volwassenen die er voor het eerst staan, ik zelf sta altijd met tranen in mijn ogen in de coulissen. Dat is nog zo’n fijne bijkomstigheid: je voelt je verbonden en bouwt een band op met je leerlingen.

Ik hoor vaak dat er veel gevraagd wordt van docenten. Hier een bijeenkomst, daar een nieuwe lesmethode. Het leren en ontwikkelen houdt nooit op. Vaak ben je meer uren kwijt aan voorbereiding en nascholing dan daadwerkelijk doen waar je hart ligt, namelijk lesgeven. Soms vragen we ons daarom ook af waarvoor we het eigenlijk allemaal doen… Ik denk dat het op het volgende neer komt: wij houden van ons vak. Niet voor niks zijn we naast het lesgeven ook uren bezig met voorbereiden, kostuums naaien, bellen met ouders, administratie bijhouden, bijscholingscursussen volgen en gesprekjes voeren met leerlingen die daar behoefte aan hebben. De algemene opvatting over docenten is dat wij voornamelijk veel vakanties hebben in het jaar. Aan jullie hoef ik niet te vertellen dat ‘vakantie’ niet automatisch ‘vrij’ betekent. Onze vakanties zijn namelijk: 1. om bij te komen van 6-9 weken lesgeven, 2. om nieuwe lessen te maken, 3. om je sociale leven (wat is dat?) weer nieuw leven in te blazen en je geliefden weer iets meer aandacht te geven. Net als de weekenden: ik heb op mijn vrije zondag weer 85 pakjes geknutseld voor de feestdagen. Tja… passie voor het vak 🙂

I want to inspire peopleAls (dans)docent ben je met 1001 dingen tegelijk bezig en soms kan dat zeer frustrerend zijn, maar als je dan weer in de les staat en al die blije, rondspringende kids ziet dan ben je dat meteen weer vergeten. Je krijgt er namelijk ook zo ontzettend veel voor terug; lieve woorden, mooie tekeningen (“kijk, dat ben jij juf!”, een gefrommelde tekening met 4 strepen en iets wat lijkt op een poppetje met een heel groot hoofd en veel te korte armen en benen), cadeautjes, en niet te vergeten: lachbuien. Want kinderen zijn hilarisch:

“Ik liep net door een drie kilometer diep ravijn juf” (8 jaar)

“Poeh, ik zweet zelfs meer dan mijn papa!” (7 jaar)

maar ook ontroerend:

“Ik moet huilen.. ik weet niet waarom… Ik denk van geluk” (6 jaar)

“Ik hou van jou juf” (3 jaar).

Laten we de verbondenheid die we voelen met de leerlingen doorzetten in ons docentschap en samen kennis delen en inspiratie opdoen. Zie ook de facebookgroep Danspiratie, speciaal voor dansdocenten. Samen staan we sterk!

 

 

 

7 reacties op ‘Dans Delen – passie voor het vak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s