Dans Integreren – kinderboeken

Teachers
Dans leent zich er bij uitstek voor om de samenwerking aan te gaan met andere (kunst)vakken. In de dansles werk je bijvoorbeeld ook aan muzikale en theatrale vaardigheden. Daarnaast ben je tijdens het maken van een choreografie bezig met vormgeven en ruimtegebruik. Allemaal aspecten die terugkomen in de muziekles, dramales en beeldende vorming. Dit zijn vakken die je (hoewel vaak niet bewust) vanzelfsprekend inzet tijdens je dansles. Minder voor de hand liggend zijn andere vakken als taal, rekenen en geschiedenis. Toch zijn ook met deze vakken interessante verbindingen te leggen. In de categorie ‘Dans Integreren’ ga ik verschillende tips geven voor het inzetten van andere vakken in de dansles, maar ook het inzetten van dans in andere vakken.

Kinderboeken
In kinderdanslessen maak je veel gebruik van thema’s. Dit spreekt tot de verbeelding van kinderen en zorgt ervoor dat zij zich beter in kunnen leven in de lesstof. De thema’s verschillen natuurlijk per leeftijd, maar voor ieder kind kan het motiverend werken.

Ik maak er een sport van om de oefeningen in mijn lessen zoveel mogelijk in elkaar over te laten lopen. Dus niet verschillende thema’s per oefening, maar één thema voor de volledige les en die dan opdelen in kleine onderdelen voor de oefeningen, met heldere overgangen tussen de oefeningen. Het gebruik van bestaande kinderboeken geeft hierbij houvast. Niet alleen om zelf een les bij te bedenken, maar ook voor de kinderen. In de les kun je bladzijdes voorlezen of plaatjes laten zien. In deze eerste blog geef ik tips voor de allerkleinsten.
Gonnie
Gonnie – Olivier Dunrea    
Gonnie is een gansje. Een klein, geel gansje met rode lievelingslaarsjes en heel veel vriendjes. Al lezend en spelend leren kinderen meer over dingen als kleuren, tegenstellingen, seizoenen en cijfers.
In deze reeks zijn er al meer dan 10 boekjes uitgegeven, dus er zijn veel lessen mee te maken. Mijn favoriet is het flapjesboek (Gonnie & vriendjes in ganzepas). Hier kan ontzettend veel inspiratie uitgehaald worden voor een creatieve dansles.

De Gele Ballon

 

De Gele Ballon – Charlotte Dematons
Een prachtig geïllustreerd boek. Doordat er geen tekst in staat, kun je samen met de kinderen (of zelf, afhankelijk van de inhoud van je les) verhalen bedenken. Het is een zoekboek, dus dat is elke les weer een feest. De ballon vliegt de hele wereld over. Wat zie je allemaal? Woestijn, zee, boerderijen, sneeuw en nog veel meer. Genoeg inspiratie voor een hoop dansmateriaal!

 

 

Wij gaan op berenjacht

Wij gaan op Berenjacht – Helen Oxenbury/Michael Rosen
Toe aan een spannende les? Ga dan samen met de kinderen op berenjacht. Het boek bestaat uit mooie illustraties en korte teksten. Het geeft een goed gevoel van ‘we doen het samen’, er zijn namelijk veel hindernissen die ze moeten overwinnen: een rivier, modderpoel, sneeuwstorm… Er staan veel woorden in dit boek die de klank van het lopen weergeven (bijvoorbeeld: zwieperdezwiep en flapperdeflop) en dat maakt de beleving nog sterker.

 

Jullie tips zijn natuurlijk altijd welkom! Veel le(e)splezier!

 

 

2 reacties op ‘Dans Integreren – kinderboeken

  1. Leuke tips en weer nieuwe ideeën voor boeken. Bedankt! Heb zelf vaker gebruikt gemaakt van “De mooiste vis in de zee” van Marcus Pfister en “Heksje Trees heeft hoogtevrees” van Theo Olthuis en Jenny Bakker. Bij de laatste bestaat ook een leuk liedje van Samba Salad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s