Dans Kijken – inspiratie voor de dansles

Inspire

In een dansles, of deze nu gegeven wordt in het onderwijs of het amateurveld, zijn de leerlingen voornamelijk bezig met het actief beoefenen van dans. Dat lijkt de meest voor de hand liggende manier van werken, maar kijken naar dans kan een waardevolle toevoeging zijn aan de les.

In mijn klassieke lessen leer ik kinderen niet alleen de technische aspecten van ballet aan, maar ik laat ze ook improviseren aan de hand van een thema. Eigen creativiteit, muzikaliteit en samenwerking zijn belangrijke aspecten in de lessen. Ik inspireer de kinderen met filmpjes van bestaande klassieke balletten, beginnend bij ‘Het Zwanenmeer’ en bij oudere kinderen balletten van o.a. Hans van Manen. Op die manier krijgen de leerlingen meer kennis over de ballethistorie en begrijpen ze beter waarom ze een beweging maken. Dit zorgt weer voor meer beleving tijdens het dansen, een grotere betrokkenheid tijdens de les en het materiaal blijft beter hangen. Naast kijken naar bestaande choreografieën laat ik ze ook naar elkaar kijken. Zo krijgen ze een beter beeld over hoe ze zelf dansen, of er genoeg variatie in de bewegingen zit en of de gekozen dansbewegingen passen bij het thema.

Geen idee waar je als leerkracht of vakdocent je inspiratie vandaan moet halen? Online kun je al een hoop inspiratie opdoen. Project Sally heeft een interactief dansdomein met filmpjes, muziek en inspiratie om de dansbeleving te stimuleren. Dansen dansen biedt inspirerend educatief materiaal rondom dans en de Danskaravaan stelt 16 filmpjes van verschillende dansstijlen uit de hele wereld beschikbaar voor educatief gebruik. Ook op SchoolTV vind je veel filmpjes en fragmenten over dans.

Met je groep/klas naar een voorstelling? Er zijn veel dansgezelschappen die ontzettend spetterende, educatieve en leuke voorstellingen bieden voor de jeugd. Daarnaast is er een mogelijkheid om bij hen workshops te volgen, óf de workshops op jouw school te laten geven. Een andere omgeving en/of dansdocent kan ook enorm inspireren! Een aantal voorbeelden zijn:observeren

Zoveel te zien en te doen! Kijken kan inspireren, motiveren en stimuleren en leiden tot grotere kennis over dans en meer waardering voor het vak.

Daarnaast is het gewoon ook een goed excuus om weer eens naar het theater te gaan en zelf geïnspireerd te raken. 🙂

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s