Dans Lezen – verzameling van dansbronnen

Dance

Van alle geschreven artikelen, blogs en onderzoeken gaat een klein deel over kunsteducatie. En als je dat kleine deel weer onderverdeeld in de verschillende kunstvakken dan bestaat het allerkleinste deel uit leesvoer over danseducatie. Jammer, zou je zeggen, maar ik zeg: fantastisch, er wordt in ieder geval wel geschreven over ons mooie vak. Helaas zijn niet alle onderzoeken, artikelen en blogs zo makkelijk te vinden. Dus hieronder mijn eerste verzameling van bronnen om alle mensen die, net als ik, gek zijn op hun vak en hier niet genoeg van kunnen krijgen een handje op weg te helpen.

Als dansdocent/danser kun je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de danswereld via Dans Magazine. Voordeel aan dit blad is dat ze niet alleen aandacht besteden aan choreografen en dansgezelschappen, maar ook aan ondernemende dansdocenten en dansscholen. Wil je echt alleen informatie over ons vakgebied? Kijk dan naar de Amerikaanse versie Dance Teacher Magazine (ook te downloaden op je ipad). Schrik niet van de hoeveelheid reclame in het blad (het blijft een Amerikaans blad..). Zodra je de eerste 16 pagina’s met advertenties voorbij bent (inclusief vierjarige prinsesjes met tandpasta-smiles en bizar hoge benen), komen er ook interessante artikelen voorbij (echt!).

Als je geen genoeg kunt krijgen van die interessante artikelen en je kennis nog verder wilt verdiepen, neem dan een kijkje op de website van de VDO (Vereniging voor Dansonderzoek). Tweejaarlijks geeft het VDO een publicatie Danswetenschap in Nederland uit. Hier staan dans gerelateerde onderzoeken in die gedaan zijn in Nederland en België. Ook oude bundels zijn nog te bestellen. Lid worden is een aanrader! Je krijgt dan gratis toegang tot interessante studiemiddagen én korting op een abonnement op Dans Magazine. Ook geïnteresseerd in buitenlands onderzoek? Research in Dance Education geeft je een kijkje in de wondere wereld van dansonderzoek buiten Nederland (ook een paar gratis te downloaden artikelen!).

Voor leesvoer over lesgeven, nieuw lesmateriaal, dansautobiografieën en boeken over dans kun je terecht bij de Theaterboekwinkel. Wil je naast een actieve dansles jouw leerlingen ook iets meegeven over dansgeschiedenis en andere dansweetjes? Kijk dan op de website DansTijd van SLO (Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling).Reading

Tot slot nog een paar tips voor degenen die naast dans ook geïnteresseerd zijn in overkoepelende informatie op het gebied van kunsteducatie. Kunstzone is een verenigingsblad dat tevens een platform biedt voor kunst- en cultuuronderwijs in Nederland. Ook het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) heeft veel te bieden voor kunstdocenten: het tijdschrift Cultuur+Educatie (over onderzoek naar leren, lesgeven en overdracht in kunst en cultuur), blogs waarin je op de hoogte blijft van de actuele vernieuwingen en discussies in de kunsteducatie en een (zeer grote!) informatiebank waar je door middel van trefwoorden kunt zoeken naar artikelen die voor jou interessant zijn.

Al met al een hoop leesvoer voor de komende tijd. Mochten jullie nog aanvullingen hebben dan zijn deze natuurlijk altijd van harte welkom.

Veel leesplezier!

 

 

 

2 reacties op ‘Dans Lezen – verzameling van dansbronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s