Dans Overdragen – voor nieuwe dansdocenten

Dance Teacher

Als docent heb je meerdere rollen te vervullen. Je hebt uitstekende kennis over je vakgebied (en blijft op de hoogte van de actuele veranderingen en volgt bijscholingscursussen), je bent in staat deze kennis met passie en enthousiasme over te brengen aan je leerlingen, je hebt geduld, biedt een luisterend oor als je leerlingen dat nodig hebben en daarnaast werk je veelal in een team waarin je rekening houdt met anderen. Als docent dans komen daar nog een paar rollen bij. De meesten dansdocenten werken niet voor één opdrachtgever. Dat betekent dat je met meerdere teams te maken hebt, andere visies en veranderende wensen. Daarnaast werk je in de danswereld voornamelijk als zzp’er. Dat betekent dat je ook de rol van ondernemer vervult.

Al die rollen samen zorgen ervoor dat je als docent dans stiekem best breed geschoold moet zijn. En is dat haalbaar in een vierjarige opleiding?

Onlangs was ik bij een bijeenkomst van het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) over de veranderende beroepspraktijk van een kunstprofessional. Wij dansdocenten zijn al vrij lang gewend om als zzp’er te werken, maar er wordt steeds meer van ons gevraagd. Ik vind het heerlijk om ondernemer te zijn, de vrijheid te hebben om opdrachten aan te nemen die ik leuk en interessant vind en daarnaast mijn eigen ideeën en dromen waar te maken. Toch heeft het wel wat jaren geduurd voordat ik precies doorhad wat ondernemen nu eigenlijk inhoudt. Daarnaast ben ik ook een compleet andere docent dan zes jaar geleden. Pas ná de opleiding kwam ik er langzaam achter waar mijn interesses lagen. In het eerste jaar gaf ik 25 (!) verschillende danslessen (alle leeftijden én alle stijlen) ik vond simpelweg alles leuk en ik kon niet kiezen. Hoe zwaar dat ook was, ik ben wel blij met de weg die ik toen ben ingeslagen. Door van alles te proeven wist ik ook steeds beter waar ik me echt in wilde gaan verdiepen.inspiratie

De zaadjes zijn dus zeker geplant tijdens de opleiding, maar in de praktijk heb ik mijn richting gevonden. En dat heb ik helemaal zelf moeten doen. Eindeloze gesprekken met de belastingdienst en accountant, zoeken naar opdrachten en bijscholingsmogelijkheden en een netwerk opbouwen. Een eindeloos, maar ook leuk, inspirerend en interessant proces. Een proces wat hoogstwaarschijnlijk veel sneller was gegaan als ik daarbij meer richting had gekregen vanuit het veld. Vooral de eerste jaren was het werkveld voor mij nog één grote, onbekende chaos aan inspiratie, opdrachten, visies, ideeën en mensen. Inmiddels begint het al wat meer vorm te krijgen.

Iedere kans waar ik beginnende docenten dans kan helpen meer richting te vinden, grijp ik met beide handen aan. En ik hoop dat er meer mensen uit het werkveld zijn die hier hetzelfde over denken. Hoe zouden we dit vorm kunnen gaan geven?

Laten we ons verbinden, en daarmee inspireren, kennis overdragen en de beginnende docent een handje op de goede weg helpen.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s