Dans Delen – positieve verandering

give the world a reason to dance

Er is iets gaande in de danswereld. Iets moois, ik voel het. Een verandering. Dans wordt steeds meer op de kaart gezet, er vind meer uitwisseling plaats tussen dansdocenten, er ontstaan leerlijnen dans in het onderwijs en kinderen komen op allerlei manieren in aanraking met het vak dans. Op school, buitenschool, via media, etc.

In de master Kunsteducatie, die ik in 2013 heb afgerond, was het vakgebied dans (in tegenstelling tot beeldend) weinig vertegenwoordigd. Niet alleen onder de studenten, maar ook in de vakken en literatuur. Ook in het onderwijs is dans van alle kunstvakken het minst vertegenwoordigd. En als het al gegeven wordt is het vaak in de vorm van workshops, projecten of tijdens feestweken of de eindmusical. Toen al vroeg ik me af: waarom? Is het omdat wij werken met ons lichaam? Zijn wij geen onderzoekers, managers of schrijvers? Ik denk dat dit deels het geval is. Wij willen dansen, dansen is onze passie. En in mijn geval: dans overbrengen aan kinderen is mijn passie. Maar betekent dit dat wij, omdat we in ons vak non-verbaal communiceren en ons het beste kunnen uiten door midden van ons lichaam, niet in staat zijn onze hersenen te gebruiken voor andere doeleinden, zoals verbale en schriftelijke communicatie? Absoluut niet!

Toch bleek het verwoorden van de meerwaarde van dans voor de ontwikkeling van kinderen nog een lastig ding. Ik voel het, ik weet dat het zo is, maar wanneer een leerkracht op een basisschool mij deze vraag stelde, had ik niet zo 1-2-3 mijn antwoord klaar. Na een aantal jaren onderzoek doen, literatuur lezen, projecten ontwikkelen, gesprekken voeren met inspirerende vakdocenten en disciplinedeskundigen, kan ik inmiddels vaststellen dat ik heel goed weet en kan verwoorden wat dans zo bijzonder maakt. En stiekem realiseer ik me dat ik eigenlijk heel veel te zeggen heb. En ik wil ook veel zeggen, ik wil mijn kennis delen. Trust the timing of your life

Mijn grootste droom is ieder kind in aanraking te laten komen met dans als kunstvorm. Mijn passie is mensen inspireren, motiveren en enthousiasmeren. Dat is waar ik en mijn bedrijf KoolArt voor staan. En hoe kan dit beter dan het online delen van deze kennis?

Ik wil een platform creëren van dansers, dansdocenten en kunstenaars die net als ik enorm de behoefte hebben om hun kennis te delen en elkaar te inspireren. En dit is de eerste stap! Ik heb ontelbaar veel ideeën en dromen en dit is pas het begin. Op deze manier hoop ik dat al deze ideeën en dromen vorm gaan krijgen.

Dus: reageer, deel je eigen ervaringen, stel vragen, inspireer, en bovenal: give the world a reason to dance!

 

 

 

Een reactie op “Dans Delen – positieve verandering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s